RSS
Facebook
Twitter

вторник, 5 септември 2017 г.

Една от всичките странности на англичаните е, че карат автомобили с различен цвят на регистрационните си номера. В Кралството законът изисква предният номер на колите да бъде бял, а задният - жълт. Няма друга страна по света където да има подобно изискване или поне аз не знам.

Има ли обаче практическа полза от тази поредна форма на ексцентризъм? По-скоро не, ако откажем да приемем обяснението, че е важно и необходимо да знаем кое е предната страна на дадено превозно средство и кое - задната.

Жълтото е избрано като следващият най-контрастен цвят на черното, с което се изписват буквите и цифрите. Бялото, разбира се, е най-контрастният. Иначе военните автомобили са с черни  номера с бели символи и нямат отразители, така че да не могат да бъдат разпознавани лесно от сателит. Освен това вероятно врагът, който евентуално би обстрелвал военна кола, няма да познае кое е предницата и кое - задницата. Шега...

За неспазване на изискването DVLA (Driver and Vehicle Licensing Agency) може да глоби водачите-нарушители с до £1000, а автомобилът не би преминал технически преглед (MOT).

Скрита полза е, че гражданите на други страни могат по-лесно да различат англичаните от другите водачи, идващи от малкото страни с ляво движение, например Кипър.




Любопитно е и как се формират номерата на колите в Англия. Първите два символа са префикс на DVLA. В някои източници се твърди, че има географско разпределениe, тоест грубо да се знае откъде идва автомобилът.

Вторите два символа са цифри и показват възрастта на колата. Обикновено втората цифра съвпада с годината на производство, а първата показва в коя част на годината возилото е излязло от завода. Ето я таблицата, откъдето идват третите и четвъртите символи на регистрационните табели:

Последните букви, както е показано и на изображението по-горе, са просто случайни символи.

Ако от двуцветните табели няма реална полза, то от начина на номериране вече има известен смисъл.

1 коментар:

  1. Във Франция също номерата са жълти отзад и бели отпред. Поне допреди няколко години беше така...

    ОтговорИзтриване