RSS
Facebook
Twitter

четвъртък, 23 юни 2016 г.

Май Британия остава

Към 22:45 Гринуичко време изглежда, че Великобритания ще остане в Европейския съюз. Преди шест-седем месеца се вълнувах много повече от референдума, а сега, когато датата на вота дойде, интерес почти нямах.

Този факт си има съвсем валидно обяснение - в рамките на около 10 дни ми се струпаха три авторемонта, спасяване на работното място, показания за Уеймътската полиция относно мача през април, който ми се наложи да прекратя, два отказа след интервюта и някои други дребни несгоди.

Покрай целия този карък почти не ми остана време да се интересувам, въпреки че хвърлях през седмицата по едно око на основния индекс на Лондонската борса, тъй като той пряко засяга така наречената ми инвестиция.

Имаше известно въленение днес. Вестниците бяха с големи заглавия с директна агитация. Таблоидите призоваваха да се гласува за Брекзит (Vote Out). Колежката, с която работих днес - 19-годишно английско момиче, каза, че към 13:00 часа днес е имало опашка пред секцията. Самите секции бяха на различни места - църкви, временни бараки, общински сгради и т.н. Разбрах също така, че бюлетината се отбелязвала с молив. Това ми се стори повече от странно и нередно.

В късните часове си пуснах БиБиСи 1 - централният канал, от чисто журналистическо и медийно любопитство - да видя как си отразват изборите. Ами отразяват си ги доста сходно с начина, по който българите си ги отразяваме - студио, включвания от залата с преброителите, инфографики, интервюта с политици, драматизирани артистични изяви на водещите... На шоу, като на шоу. Или на избори, като на избори. Това, което се знае към момента, е че гласовете за оставане в ЕС водят с 52 срещу 48%.


0 коментара:

Публикуване на коментар