RSS
Facebook
Twitter

неделя, 21 февруари 2016 г.

Референдумът в Англия - на 23 юни

Изведнъж референдумът във Великобритания "За" и "Против" оставането на страната в Европейския съюз, се преближи във времето. Датата, на която ще се проведе допитването, е 23 юни.

Това обяви премиерът Дейвид Камерън след срещата на високо равнище в Брюксел. След това заседание Камерън обяви, че е постигнато съгласие за специалния статут на Великобритания в ЕС и че той самият ще подкрепи оставането на страната в общността.

Това означава, че кампаниите на двата лагера ще започнат моментално. Британският премиер обяви позицията си, но поне 100 депутати от консервативната партия ще бъдат против оставането в ЕС, съобщава БиБиСи. В същото време, част от лейбъристите вероятно ще подкрепят оставането.

Социологическите данни в момента са противоречиви. По-често се срещат публикации, според които "Бримейн" (BRemain - оставане в ЕС) води, но има такива и в противоположна посока.




Моите впечатление от разговорите, които водя, са че хората не искат ЕС. Антиевропейската пропаганда е твърде силна и лесно засяга интересите на англичаните. Разбира се, моите впечатления са крайно ограничени (да речем в рамките на 15-20 човека). Едно е ясно - предстоят интересни времена.

Още по темата:
Консерватори или лейбъристи? В ЕС или Брекзит?
И Бримейн пропагандата се активизира

0 коментара:

Публикуване на коментар