RSS
Facebook
Twitter

събота, 21 май 2016 г.

Шофьорска книжка в Англия

Обединеното Кралство, като (все още) част от Европейския съюз, се подчинява на общностното законодателство по отношение признаването на личните документи. В този смисъл българска шофьорска книжка може да бъде използвана на територията на Англия при две условия - първо, да я използвате не повече от 3 години след като придобиете постоянен адрес в Кралството и второ, да сте под 70-годишна възраст.

Всеки може да си направи тест за легитимност на шофьорските документи в централизирания адиминистративен сайт www.gov.uk - https://www.gov.uk/driving-nongb-licence.

В някои източници се твърди, че българската шофьорска книжка трябва да се подмени с английска след 3 или 6 месеца пребиваване, но това очевидно не е вярно. Съществува обаче срок, преди който тази подмяна е невъзможна и той е 185 дни пребиваване в страната.

Подмяна на българска шофьорска книжка с английска

Процедурата е сравнително лесна и не се изисква чакане на опашки в местния КАТ или РПУ. От пощенски клон се взима пакета документи или се поръчва доставката им по пощата (би отнело около три дни да пристигнат). Попълва се формуляр и се прилага снимка. Подписът се сканира от формуляра.

Формулярът, заедно с българската шофьорска книжка и българската лична карта, се изпраща до DVLA (Driver & Vehicle Licensing Agency). Агенцията е базирана в Суонзи и покрива административните функции на българския КАТ.

Пощенската пратка с документите може да бъде застрахована, както и да се доплати за референтен номер, позволяващ проследяване.

Цената на подмяната е £43. Сумата може да бъде преведена онлайн или чрез пощенски запис. Пощенските разходи при най-бавната и евтина услуга, която аз лично използвах, са около £6.

Личната карта и новата шофьорска книжка пристигат след десетина работни дни, в моя частен случай - 12. Старата (българската) не ви я връщат - DVLA я унищожава.

Категории в английската шофьорска книжка

Подмяната на българска с английска шофьорска книжка може да донесе приятна изненада на собственика на документите. Местната администрация добавя категория "А" на новоподменените книжки, което позволява управлението на мотоциклет над 50 куб.см. Това се прави във връзка с влязла в сила от 19 януари 2013 г. Трета директива на ЕС за шофьорските книжки. Именно с тази дата е маркирано правото да се управлява по-мощен мотоциклет.

Иначе останалите категории се получават според взетите изпити от съответния водач. "В" категория позволява управлението на лек автомобил и ван, както навсякъде.

Липсват специфичните в българските книжки разрешения за управление на трамвай, тролейбус и трактор.

Ползи

Главната полза от подмяната на шофьорската книжка е неоспоримостта на английския документ като доказателство за адрес. При наличието на английска шофьорска книжка никоя институция няма право да ви отказва услуга с аргумента, че нямате такова доказателство.

Това може да ви спести доста главоболия най-вече при откриването на банкова сметка в Англия.

Другата потенциална полза, която аз още не съм проверил и потвърдил, е по-евтината застраховка "Гражданска отговорност".


6 коментара:

  1. До автора.С подмяната на шофиорска книжка искаш да кажеш,че като имаш 24+ години и ти дават А категория безплатно ли?Тоест можеш да караш и 1000 кубиков мотор?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам как е уредено точно в закона и защо се получи така, но на мен ми дадоха категорията. Когато съм писал статията съм правил някакво проучване, но признавам си - не помня. 9 месеца си ползвам английската книжка в България безпроблемно, а "А" категорията още не съм си я използвал :)

      Изтриване
    2. Дават А на всеки,но има уловка. Допълнението в скоби отзад. 3 или tri на по старите... Най обобщено триколка, и скутер,но пак трябва да вземеш CPC.

      Изтриване
  2. Здпавей Радко крастанов.
    Имам въпрос още ли си ползваш английската книжка ?

    ОтговорИзтриване
  3. Ако човек реши да върне в последствие българската си книжка, каква е процедурата?

    ОтговорИзтриване
  4. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

    ОтговорИзтриване