RSS
Facebook
Twitter

неделя, 29 май 2016 г.

Моето инвестиционно портфолио

Девет месеца след пристигането ми в Англия започвам нещо, което е много важно. До този момент скромните ми спестявания се намираха в обикновена депозитна сметка с годишна лихва в размер на 0,5%, платима на първо число на всеки месец. С други думи на всеки 100 валутни единици се получават по "4 стотинки" месечно, при условие, че депозитът не се тегли. Ако се тегли, лихвата е 0,1%. Обидно.

Обидно мъчително беше и отварянето на инвестиционна сметка в HSBC - почти толкова трудно, колкото и отварянето на обикновена разплащателна сметка. Английската шофьорска книжка помогна доста.

Каквото било - било, по-интересното е какво ще става от тук нататък.

Инвестиционни цели
Основната цел е да се изгради капитал, чиято възвръщаемост да има значима роля в стандарта ми на живот. Това е дългосрочна (безсрочна) цел, която е функция на трудовите доходи, а не на доходността от вложенията. Спестяванията обаче трябва да бъдат защитени от инфлацията и по възможност да растат с определена годишна норма.

Като минимална годишна цел залагам сборът на инфлацията и растежа на БВП на Великобритания за 2016 г. Според Централната банка инфлацията ще остане около 0,5% за годината, а прогнозите за ръст на БВП варират от 2,2 до 2,6%. С други думи резултат от 3% ще се счита за задоволителен и ще ми гарантира, че спестяванията ми са нараснали поне с темпа на ръст на местната икономика.

Алокация на активите
За нуждите на блога ще използвам единицата U (Unit), която представлява определена фиксирана сума в британски лири. Тъй като преди да отворя инвестиционна сметка вече имах депозит, сумата там също ще бъде включена в групата "Кеш и еквиваленти".

Изграждането на портфолио завари депозитът с вложение от 3 U  и доходност (натрупани лихви) от 0,21%. Около 1 юни ще си направя нов отчет, в който ще доизгладя данните.

Освен това зададох поръчка за покупка на дялове за 1 U в HSBC FTSE 100 Index C Accumulation. Услугата, която съм отключил в момента, е търговия с дялове на инвестиционни фондове. Платформата на HSBC предлага над 300 фонда с различни профили, с които да се търгува.

Как избрах този фонд
Започвам с индекс фонд, който е свързан директно с тесния индекс на Лондонската фондова борса - ФУТСИ 100 (FTSE 100). Изборът има плюсове и минуси.

[Плюс] С покупката правя залог за "Бримейн" на предстоящия референдум и на краткосрочен ръст на местния индекс. Двете събития нямат задължителна връзка, но моето усещане е, че борсата има накъде да расте, още повече, че в последните месеци изостана от конкурентите отвъд океана и на континента.

[Плюс] Избрният фонд има изключително ниски разходи по обслужването. Текущата такса (ongoing charge) е само 0,18%, а отклонението от индекса е 0,07%. С други думи, когато ФУТСИ 100 се повиши с 1%, аз се повишавам с 0,75%.

[Минус] Активите във фонда са изключително недиверсифицирани, а оттам такъв става и моят портфейл. Управляват се само позиции на 100-те компании от тесния лондонски индекс. На снимката долу са показани текущите позиции. Най-много акции фондът притежава в HSBC (банката), British American Tobacco (тютюневия концерн) и Royal Dutch Shell (петролната компания). Подобно е сечението и на активите по индустрии - в топ 3 са финансоваят сектор, потребителските стоки и течните горива.



[Плюс] Напълно отсъстват корпоративни облигации. Когато избирах къде да сложа някой паунд, задължително избягвах облигациите, защото според моето скромно мнение те ще бъдат спусъкът на следващата криза.

[Минус] Доходността на пасивен индекс тракер е по-ниска от активно управляваните фондове. Но пък рискът е по-малък.

Следващите стъпки
Набелязал съм един фонд с по-високи разходи, по-висок рисков профил и по-висока потенциална възвръщаемост. JP Morgan Natural Resources C Accumulation. Коефициентът на синтетичен риск е 7 - най-високият възможен. Това е простичък риск индикатор за външната публика, но отразява реално "опасностите". Залозите на този фонд са основно върху петрола, а цените на дял са по-ниски от номинал заради лошите години за черното злато напоследък. Аз мисля, че в сектора има потенциал за възстановяване и ръст, проблемът е само, че HSBC не ми предлага много фондове, фокусирани в природните ресурси. Гоемите минуси на този фонд са огромната волатилност и залозите върху минната индустрия, на която, за разлика от енергийната, не вярвам. На изображението долу виждаме рисковия профил и представянето на фонда напоследък.


Другата следваща стъпка е фонд, таргетиран в недвижимите имоти. Когато (ако) открия позции в трите набелязани сектора, вече мога да кажа, че съм диверсифициран добре.

Това, което ще избягвам, е корпоративни облигации, държавни дългови книжа, злато и акции от развиващите се пазари от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР.

0 коментара:

Публикуване на коментар