RSS
Facebook
Twitter

сряда, 11 май 2016 г.

Какво става с лютите чушки

Лютите чушки се представят незадоволително дотук. Първите семена Халапеньо бяха положени в началото на февруари, а масовото разсаждане на Ринг-о-Файър (Ring-o-fire) се случи във втората половина на месеца. 

За три месеца Халапеньо достигнаха 15 сантиметра, колкото са и четирите корена от другия вид, които покълнаха първи. 

И двата сорта ме изненадаха с едрите си листа. Чушките, които гледах в стайни и балконски условия в България бяха с по-дребни листенца.

Саксиите са намират на перваз над парно на източен прозорец, така че условия не им липсват. Поливам на ден-два-три или когато видя, че горният слой пръст е поизпръхнал. Слънце имат и топлина имат. 

Може би почвата е проблематична. Компостът, в който правих част от разсадите, се стегна като цимент. Добре, че купих хубав компост от градински магазин, че да излезе нещо. Възможно е обаче да са останали примеси от кофти почвата. На този фактор отдавам донякъде слабото развитие на старите разсади. Даже на най-старото Халапеньо му жълтеят листата и него го преместих най-накрая на перваза, да не е над парното и да се засушава. 

Разсъждавам дали не са им малки саксиите. По правилото "корен = стъбло" саксийките са малки, но предишният ми опит с люти чушки сочи, че съотношението спокойно и здравословно може да се поддържа в пропориция 1 към 2.

Очевидно Англия не е родината на лютите чушки, така че ако този експеримент не сполучи, догодина ще пробвам да разсадя нещо друго. Но какво ще бъде то, не знам. Ако чушчиците не излязат, няма да излязат и чери домати...



Що се отнася до масовото производство, там нещата са даже още по-бавни. Разсадени през март, растенията вървят много бавно. Те са и в по-неблагоприятни условия, защото се намират на земята в друга стая. Макар че пак е източна, те имат по-малко слънчеви часове и като цяло растат при по-ниска температура. Специалният азотен зеленчуков тор също не дава видими резултати.

Няколко пъти ги вадих навън да ги грее слънце и да се пекат под парника. Ефектът е единствено забавление :)





Стари по темата:

Люти чушки - Халапеньо
Разсаждане на люти чушки Халапеньо

0 коментара:

Публикуване на коментар