RSS
Facebook
Twitter

събота, 25 февруари 2017 г.

Изборна секция Борнмът

Стари публикации по темата за изборните секции в чужбина:
Първото ми гласуване в чужбина
Ще има ли изборна секция в Борнмът и Пул
Гласуване на изборите в Борнмът и ПулПризив към Българската общност
Загубената битка и спечелената война за секция
Изборният ден във Великобритания

В петък, 24 февруари, секция "Борнмът" покри критерия от 60 заявления, нужни за разкриването ѝ. Този път събирането на критичната маса бе малко по-лесно, цели четири дни преди крайния срок.

Проведохме и добра кампания в групата на Българската общност във Фейсбук. Председателката на секцията от президентските избори Мая Николова отново беше много активна както за подаване на заявления, така и за разгласяване на проекта за създаване на българско училище в Борнмът. В изборния ден ще бъде раздаван въпросник, чрез който ще се установят нуждите и нагласите на българите в региона и техните деца.

Иначе усилията по изграждането на БГ общността тук дават най-различни позитивни резултати, но тях ще обобщя някой друг път.

Отново по изборите. В координационната група за избори и референдуми в чужбина, на която съм член, се спомена, че подаването на заявления във Великобритания върви по-бавно от предишните избори. За нашето графство това не се отнася, макар че и нашият старт беше слаб. Спомена се възможната причина "Слави Трифонов" (липсата на референдум). Направи ми впечатление, че други координатори подават заявления от името на своите съграждани по места. Например - има български магазин в града "Х" и всеки, който мине, оставя личните си данни и после координаторът ги въвежда накуп. При нас не съм чувал за тази практика, поне не сме я правили организирано и целенасочено.

Иначе резултатите от активизирането на местната общност са очевидни. На графиката долу се виждат гласувалите на последните избори в Борнмът, общо-взето отскоро в района е натрупана критична маса българи. Ефектът от усилията от 2016 година насам е очевиден:


Източник: https://news-bg-abroad.com / Боян Юруков

Секции във Великобритания към настоящия момент (25 Фев 17, 10:30 GMT) ще има още в Абърдийн, Бирмингам, Брайтън, Бристол, Кембридж, Ковънтри, Единбург, Екзитър, Глазгоу, Лондон, Манчестър, Норич, Оксфорд, Питърбороу и Саутхемптън.

Кардиф, Лийдс, Нотингам, Рединг също са близо, но в последния момент може и други да дръпнат, разбира се. Важното е, че ние успяхме навреме.


0 коментара:

Публикуване на коментар