RSS
Facebook
Twitter

четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Парламентарен контрол в Британския парламент

Кратко разказче за дочуто по телевизора заседание на Британския парламент.

Първо, британските депутати се обозначават като MP (ЕмПи - Member of the parliament). Във вестниците абревиатурата се изписва след името и върви винаги с него, както са докторите и професорите. ЕмПи-тата са част от долната камара - камарата на представителите. Горната камара е камарата на Лордовете. Двукамарното разделение не ми е съвсем ясно в Обединеното кралство.

Второ, когато някой взима думата се пропускат излишните официалности като "Уважаема госпожо председател, уважаеми г-н министър-председател, уважеми министри..." и т.н. Дебатът се води много повече като диалог. Въпросите са кратки и пределно ясни - две три-изречения. Отговорите са подобни. Депутатите стават и говорят от място. Премиерът също говори от своето място - банка в средата на залата.

Трето, заседанието прилича на телевизионно шоу. Оптимизирано е така, че да държи слушателите "будни". Постоянно има подвикания, а когато има неодобрение към отговора или въпроса се вдига много шум. Британският парламент е много по-шумен от българския.  Всички изглеждат скарани.

За краткото време, в което гледах, премиерът Тереза Мей обясняваше стратегията на правителството по отношение на предстоящия Брекзит. Общи приказки и ораторско майсторство.

Любопитен момент беше, когато запитаха Мей относно мерките за менталното здраве в Обединеното кралство в условията след Брекзит. Неволен лапсус на министър-председателката предизвика бурен смях в залата - Мей каза, че ще се вземат необходимите мерки за повишаване сексуалното здраве на британците. След гафа премиерът се измъкна много ловко, запази хладнокръвие и заяви, че правителството ще се погрижи за всички видове здраве. По същество думите ѝ бяха общи и не особено съдържателни, но в контекста на шоуто и професионалното политическо поведение ситуацията беше шедьовър.

MP задава въпрос от място


Тереза Мей отговаря

0 коментара:

Публикуване на коментар