RSS
Facebook
Twitter

понеделник, 19 декември 2016 г.

Международното положение втежнява пазарната обстановка

Трудни времена за банки, хедж фондове, фонд мениджъри, трейдъри, частни инвеститори и пишман вложители.

Мигове преди да изляза да поиграя понеделнишкия си футбол научих за покушението срещу руския посланик в Анкара. На Андрей съм му казал - каквото правя, да прави обратното и няма да сбърка.

Цял уикенд умувах накъде да насоча спестяванията си и се спрях на MICEX - московския индекс като авангардна алтернатива на конвенционалните вложения. От златния фонд се отървах в четвъртък, малко след обявеното намерение от Федералния резерв на САЩ да вдигне основната лихва повече от два пъти през 2017 година. Там наистина беше време да огранича загубите, които се разпростряха твърде далеч. Доброто представяне на фондовете ми върху Eurostoxx 50 и английския FTSE 100 няма заряда да компенсира погрома срещу щатските и канадските златни мини.

Спрях се на Русия като един от развиващите се пазари, който често остава в сянката на Китай. За Индия е валидно същото впрочем, но разликата там е, че местната икономика е много по-зависима от вътрешното потребление, което я прави и по-зряла (тоест по-близо до понятието развит пазар). Москва разчита много повече на природните ресурси, чиито цени се оттласкват от своите дъна. Става дума най-вече за петрола и другите енергийни източници.

Освен това евентуално вдигане на търговските санкции ще се калкулира моментално от пазарите и индексът ще полети (както впрочем ще се случи и със Софарма, но за това после).

Избрах фонд, в който в топ 6 са 5 енергийни компании. С най-голям дял е "Лукойл", следвана от "Сбербанк" (изключението), трета е "Новатек" (най-големият търговец на природен газ в света), "Минна и металургична компания Норилск Никел", "Газпром" и "Роснефт Ойл" завършват шестицата. Гръмко портфолио, но първият му ден утре ще тръгне на червено след задаващото се напрежение между Анкара и Москва.

Междувременно и в Германия направили атентат. Хайде и в европейските борси да създадем малко паника. Утре ще бъде болезнен ден, дано до четвъртък се възстановят пазарите, че не е приятно да имаш губещи позиции.

Иначе на БФБ добре вървят нещата. Получи ми се една спекула със "Зърнени храни" АД, инкасираха 6% печалба за месец, което е добре. Преместих се в "Софарма", защото с оглед на бруното развитие на Expat SOFIX ETF няма логика да стоя извън 15-те комапании на SOFIX. Триумях се между Фармата, "Химимпорт" и "Трейс". И трите компании дават добър дивидент, и трите изостават от тренда и може би им предстои ръст, но и трите имат слабости.

"Софарма" се справя зле напоследък на чуждите пазари. Преди беше по-добре, но ембаргото срещу Русия пречи много конкректно на износа на лекарства.

"Химимпорт" е много хубава група, но е собственост на варненската група ТИМ. Малко са непредвидими тези хора, а и холдингът колкото и да е с добро портфолио, също смущава понякога с ненадеждни финансови резултати.

"Трейс" строи пътища в България и Сърбия и винаги ми е била една от любимите компании на българския пазар, но пък тя е тежко зависима политически. Целият бизнес е ориентиран към държавните поръчки. А в момента държава няма, не се вижда и изглед скоро да има.

Затова ми се стори, че най-добрият избор е "Софарма". Да видим...


0 коментара:

Публикуване на коментар