RSS
Facebook
Twitter

петък, 4 декември 2015 г.

В четвъртък, 03 декември, британският министър-председател Дейвид Камерън пристигна на посещение в България. В същия ден само сайтът на "Дейли Мейл" отрази визитата, като причината е тривиална - сайтовете на печатните издания обикновено се обновяват след като излезе хартиеният брой, освен ако няма сензация или много важно събитие за отразяване.

Заглавието на "Дейли Мейл" е: "Камерън не очаква постигане на споразумение за реформи в ЕС на декемврийската среща" ("Cameron 'does not expect' to reach agreement on EU reforms at December summit"). В текстът се говори единствено и само за изказванията на британския премиер в контекста на скорошното му писмо до Европейската комисия и Доналд Туск с четири искания, сред които и ограничаване на вътрешната миграция в рамките на Съюза. Какво е казал българският премиер Бойко Борисов (за добро или за лошо) не се споменава.

На следващия ден, в петък, 4 декември, вече са достъпни множество публикации с повече и различни гледни точки. "Гардиън" например акцентира в заглавието си върху негативната реакция на неправителствената организация Оксфам (Oxfam) срещу одобрително изказване на Дейвид Камерън относно издигането на стена от бодлива тел и охраняването с кучета на границата с Турция. Заглавието е остро: "Камерън предупреден да не опрощава малтретиране на българската границя ("David Cameron warned not to condone abuse at Bulgarian border"). Вестникът посочва, че британският премиер е бил подложен на обстрел, след като е казал при посещението си в Лесово, че Европа трябва да се учи на гранична охрана от България.

"Гардиън" довършва откровено анти-българския си репортаж с изявление на Мая Майлър, ръководител на хуманирарното звено в Оксфам, според която бежанци, преминаващи през българската граница, масово се оплакват от тормоз. Тя цитира и доклад на... Белградския Център за човешки права. В доклад се съобщава за 10 бежанци, които са били подложени на полицейско насилие, а на един от тях е бил опиран и пистолет в челото.

снимка: Ройтерс
За съжаление, "Индипендънт" също публикува тенденциозен анти-български материал със сходно с "Гардиън" съдържание. Заглавието е: "Дейвид Камерън обвинен в опрощаване на злоупотреби срещу сирийски бежанци след похвала към България за сериозния граничен контрол" ("David Cameron accused of condoning abuse against Syrian refugees as he praises Bulgaria for its strong border control").

Не толкова влиятелният таблоид "Експрес" дава другата гледна точка на изказването на британския премиер край Лесово. Заглавието е: "Камерън на посещение на фронтовата линия на миграционната криза, иска ЕС да подсили границите си" ("Cameron visits migrant crisis front line to demand EU beefs up its borders"). В подзаглавието се отбелязва, че бодливата тел "отделя" Европа от хаотичния наплив на емигранти арабските страни.

Всичко дотук е по отношение на граничния контрол. Какво казва пресата за друго ключово искане на Камерън и на британците изобщо - орязването на социалните помощи?

Отзад напред - "Експрес" отбелязва, че въпреки "много добрия разговор с българския премиер Бойко Борисов", Великобритания е много далеч от постигане на споразумение ЕС относно помощите. В статията се цитира чешкия държавен секретар по европейските въпроси Томаш Проуза, според когото Англия трябва да ореже помощите и за своите работници, ако иска да ореже тези за източно- и централноевропейците. Заглавието е "Казаха на Камерън, че премахването на проблематичните помощи трябва да засегне и британците" ("Cameron told 'highly problematic' EU migrants' benefits ban must apply to BRITONS too").

"Телеграф" отново е по-краен: "Гняв и фрустрация заради илюзорните шансове на Британия за пробив в ЕС" ("Anger and frustration as Britain's EU breakthrough remains elusive").

снимка: АП

Има ли ги на практика България и премиерът Бойко Борисов в английските новини? Не. Кратко и ясно. Има ги само на илюстративните снимки покрай отразяването на думите на Камерън.

Нарочно търсене в БиБиСи - най-реномираната британска медия, вади за България единствено статия, озаглавена: "Въздушните удари в Сирия ще помогнат за установяване на реда, казва Камерън" ("Syria air strikes will help bring settlement, says Cameron"). Материалът е илюстриран със снимка на Камерън от Лесово, а зад него намръщено гледат български граничари. В края на обширната публикация в сайта се обобщават и трите ключови точки от изказването на британския премиер:

- Британия винаги ще поддържа своите граници;
- Важно е за Европа да има силни външни граници;
- Има уроци, които да бъдат научени от България, свързани с начина, по който тя пази границата си с Турция.

снимка: РА

0 коментара:

Публикуване на коментар