RSS
Facebook
Twitter

неделя, 13 декември 2015 г.

FIRE

В свободното си време много често чета финансови блогове и ми прави сериозно впечатление, че в Англия има наистина много хора, които се борят за финансова независимост и ранно пенсиониране.

Понятието е обобщено с абревиатурата FIRE (Financial Independence & Retire Early). Хора от всички точки на Англия споделят своя опит, стремежи и концепции за изграждане на капитал, който да позволява живот без задължението да се работи.

Например блогърът зад "Retirement Investing Today" споделя как е преживял месец ноември. Човекът е похарчил £1827 от 36 изходящи транзакции, като £1148 са за наем. Като цяло £679 не са малко пари, в лева това прави над 1500, но за британският стандарт това е умопомрачаващо. От приложената графика се виждат нулите - в пера "Развлечения", "Дрехи" и "Почивка и туризъм".

Идеята да се спестява екстремно и да се отлага потребление е залегнало в десетки други блогове. Във "FIREstarter" например се открива рецепта за това какво може да се сготви от остатъци във фризера.

Средната цел е пенсиониране около 40-те години. "Financially free by 40" е красноречиво заглавие на блог. "Fibrarian" е в средата на 20-те години и си е поставил за цел финансова независимост на 42.

Има още десетки автори в Англия на блогове за лични финанси. Ключов момент е посланието, че данъчният инспектор може да сложи ръка върху големите доходи, но не може да се бърка в това колко харчиш. От друга страна всички в Европа разбират и признават, че работещите в сферата на ИТ и финансите могат да генерират капитал много по-лесно и рано от всички останали. Отчита се и летящит старт на родените "със сребърна лъжичка в устата", както и че богатите стават по-богати, а бедните - по-бедни ("Под дървото на парите").

Също така в Англия не са големи фенове на сложната лихва, не защото тя не работи и не мултиплицира парите, а защото не е оптимално ефективният инструмент за постигане на финансова независимост възможно най-рано.


0 коментара:

Публикуване на коментар