RSS
Facebook
Twitter

неделя, 20 септември 2015 г.

Банкова сметка в Англия

Да се открие банкова сметка в Англия може да се окаже доста сериозно предизвикателство. Дори и за чужденци от страни-членки на Европейския съюз това наглед просто упражнение изисква значими количества усилия, време и документи, които се осигуряват трудно или изобщо не могат да бъдат осигурени.

В съгласие с европейските директиви срещу прането на пари и в унисон с местните регулации големите търговски банки отказват на чужденци откриването на сметки заради липсата на доказателство за адрес. Разбира се, откриването на сметка е една от първите задачи, с които имащите намерение да се заселят във Великобритания се захващат.

За валидни доказателства за адрес се приемат:
 • Сметки
  Ток, телефон, вода, газ, интернет. Проблемът е, че партидите не се прехвърлят на наемателите и единственият теоретичен шанс остава да се сключи договор с мобилен оператор. Само че никой, който няма сигурна работа в Англия, няма да се втурне да сключва договори за година или две с познатите наказателни такси за предсрочно прекратяване.
 • Писма от общината
  Данъчни писма. Няма как човек да се сдобие с такова, след като току-що е кацнал на Острова.
 • Договор за наем или ипотека
  Уловката тук е, че трябва жилището да бъде наето чрез посредник - юридическо лице. Споразумения между две физически лица нямат същата юридическа тежест пред банките, а обичайната (и логична) практика е да се избягват посредниците, които оскъпяват излишно сделките. Отделно някои трудови агенции, които работят с чужденци и в частност с българи, осигуряват жилища без договори. Пред банките като доказателство за адрес може да се използва и извлечение по ипотека. Парадоксалното е предположението, че новопристигнал чужденец може да е сключил сделка за ипотечен кредит без дори да има клиентски номер в банка.
 • Търговска поща
  Поименни каталози или пратки от куриери. Това е един от по-достъпните варианти за сдобиване с доказателство за адрес, но изисква известно време, а ефектът не е гарантиран.
 • Персонална идентификация
  Английска шофьорска книжка, писмо от пенсионен фонд, медицински документ. И тук, както при ипотеката, е странно предположението, че новопристигнал чужденец може да представи която и да било от тези идентификации.
 • Застраховки
  МОТ (технически преглед) на автомобил.
(източник: moneyfacts.co.uk)

Важно е да се отчете и фактора "шанс" при откриване на банкова сметка в Англия. Ходенето по мъките може да се избегне, ако служителят в съответната банка е по-небрежен и приеме за доказателство нещо, което не е в горния списък - например договор за наем между физически лица или изпратената по пощата сим-карта за предплатената мобилна услуга Giff-gaff. Тук обаче съществува рискът банката да затвори служебно сметката, като това води до попадане на лицето в черен списък, от който излизане почти няма (за чужденец твърдо няма).

В самото Кралство има негодувание срещу тази практика, която изключва даването на каквито и да било обяснения, както и право на ответна реакция и защита. Медиите от време на време се занимават с този въпрос, като дават примери с погрешни заключения от банковите звена за борба с измами. ThisIsMoney пише за три случая и три банки, които са поставили неправомерно свои клиенти в неофициалния черен списък. Саманта Ларкин, 29, влиза в него след като отваря шест сметки в банка NatWest. Идеята ѝ е да спестява за почивка, за къща и за лични разходи на различни местна, но резултатът е, че попада в полезрението на системите за борба с прането на пари и сметките ѝ са затворени. Студентката Жозефин Долор, 19, влиза в черния списък след като си губи дебитната карта от банка Halifax. Опитите ѝ да си отвори нова сметка в HSBC и Santander удрят на камък. Марк Дъфи, 53, пък попада в черния списък на измамниците след като самият той е станал жертва на измама. Безработният директор по сигурността се регистрира в сайт за намиране на работа, откъдето му изтеглят £600. Банка Santander закрива сметката му и първоначално отказва да се занимава със случая. Историята приключва с компенсация на клиента в размер на... £80. BBC пък разказва историята на 20-годишен студент, който е имал разправии с NatWest и който е бил нарочен за мошеник. Медията цитира Адам Филипс, тогавашен председател на Потребителския панел към Агенцията по финансовите услуги, според когото тези банкови практики са в пълен разрез с естественото право.

Още във връзка с отварянето на банкова сметка в Англия може да се допълни, че вероятността това да стане безпроблемно в по-малка или в чуждестранна банка е по-голям. Разбира се, това бързане и заобикаляне на така или иначе глупавата процедура може да коства пари и нерви в бъдеще.


Петте най-големи банки в Кралството според пазарната им капитализация са HSBC, Lloyds, Royal Bank of Scotland, Barclays и Standart Chartered.

(И в Англия медиите си налагат автоцензура, когато става дума за големи рекламодатели. Справка - примерите за клиенти, попаднали неправомерно в черния списък на измамниците).

В семейството на големите банки се числи и Santander, която е с испанска собственост.  Изчерпателен списък с лицензираните големи, малки, търговски и други банки има в Уикипедия.

Дали да се използва агенция за откриване на сметка в Англия? Съществуват български (а и всякакви други) посредници, които оказват помощ при откриване на банкова сметка. Полезността им е спорна и е въпрос на личен избор. Единствената полза може да дойде от спестяване на време. Големите банки работят с уговорки, което е доста досадна и времеемка за клиента практика. Веднъж се ходи до банката, там се насрочва час за друг ден, обикновено следващата седмица или ако е за събота - след две-три седмици, отива се в уречения час, отказва се откриване и цикълът се затваря с перспективи да се повтори или потрети.

Така накратко изглежда приключението "отваряне на банкова сметка в Англия" за тези, които нямат щастието да успеят от първия път.

1 коментар:

 1. Здравейте,

  искам да споделя с вас моето мнение и опит с картата която Monese предлага. Аз чух за нея от един приятел които е ползвал от дълго време и е останал доволен, както и аз вече е ползван от месеци и съм също така доволен. Тази карта е много подходяща за новодошлите в Англия, защото за разлика от Английските банки Monese улесняват процедурата, защото ще ви искат само да снимате личната си карта и паспорта си и трябва да изчакаш 3 дни за да си я получиш по пощата, аз и за толкова дни си получих моята.
  Преди всичко трябва да изтеглите Monese app на смартфона си и да се регистрирате, ще получите еднократен подарък от £5 която ще ви бъде внесена в новата карта когато има направен превод от £10 или повече в нея ако въведете този код /P9C2JFGH/ когато се регистрирате и дефакто получавате тези £5 в новата си карта като подарък.
  Всичко останало което искате да знаете за картата е подробно описано и може да прочетете в app на Monese.

  Опитайте и сами се уверете, нищо не губите.

  Monese Ltd (“Monese”) е компания, регистрирана в Обединеното кралство с номер на дружеството 8720992 и бизнес адрес 85 Great Portland Street, London, W1W 7LT.
  Тел. Номер - +441706304001

  Успех на всички.

  ОтговорИзтриване