RSS
Facebook
Twitter

вторник, 12 януари 2016 г.

Лекарска стачка в Англия

Заглавието е неправилно. По-коректно би било да се каже "Здравна стачка в Англия".

Всъщост съм толкова объркан за какво искам да пиша, че най-добре е да няма заглавие. Допреди миг се колебаех между същинските искания на британците относно тяхната здравна система и нагла статия, която квалифицира българските лекари ката касапи. Опитах се да потърся повече информация в търсачките, но няма нищо конкретно, следователно не е била национална кампания, въпреки че видях групи в Саутхямптън и в Пул. Добре че взех флаер от Саутхямпрън, за да видя какви са исканията им.

Исканията им са за щадящи условия на труд за младите лекари, които според стачниците са принудени да работят по 90 часа на седмица. Брошурата е отпечатана от местна неправителствена организация, така че групата в Пул не знам от кого е организирана и дали е демонстрирала за същата кауза.





Наред с тази стачка, която в последствие все пак разбрах, че си е на национално ниво, ми попадна една буквално гнусна статия в "Гардиън" - "Искате ли български касапи да ви оперират?" ("Bugger the Bankers, Do You Want a Bulgarian Butcher to Operate on You?"). Автор е лидерка на Брекзит движение, тоест пропагандира Британия да излезе от Европейския съюз. Информационният повод е нова обща регуалция, според която лекарите в целия ЕС ще получат електронен паспорт и така ще могат да практикуват където поискат в общността. Проблемът на авторката е, че според нея в България и в Румъния няма контрол над издаването на дипломи, съответно можело човек без квалификация да получи такъв паспорт.

Нещо повече, от сега нататък лекарите и медицинските сестри нямало да бъдат тествани за ниво на английския език и така в болниците на Острова щяло да се напълни с неграмотен и неквалифициран персонал. Смехотворно, разбира се. Част от коментарите под статията се присмиват на тезите на госпожата, но друга част възторжено приглася.

Истината е, че с наближаването на референдума за Брекзит противниците на ЕС все по-често ще използват българите като плашила и аргумент защо Кралството трябва да напусне. Разбира се, примерите ще бъдат силно преувеличени или откровено неверни, но към днешна дата поне 50% от населението това иска да чува и чете.

Коментарите под статията:

Двама българи пишат под статията. Единият казва, че в България има много високи изисквания за прием в Медицинския университет, както и сериозна цедка при изпитите. Вторият е по-агресивен и напомня на англичаните, че тяхната "измет почива на българското Черноморие".

Има един друг човек, не знам какъв, който казва така: "Не знам дали Унгария се числи към Източна Европа, но е по-изгодно да си оправиш зъбите там. Там зъболекарите са добри, а цената на услугата плюс самолетните билети излиза по-малко, отколкото с английската система. Освен това и в английската система има некадърни лекари и зъболекари".

Друг пък казва следното: "Румъния и България, редом с Турция, са печално известни (или фамозни, зависи от коя страна на сделката си) с нелегалния бизнес с органи. Бих си преброил бъбреците преди да допусна Българин със скалпел и спринцовка около мен.

Като цяло пробладават анти-ЕС мненията, защото и самата статия е по-скоро с Брекзит насоченост, отколкото за здравни реформи. Но коментарите потвърждават, че българите ще бъдат активно употребявани в предстоящата тежка кампания.

0 коментара:

Публикуване на коментар