RSS
Facebook
Twitter

неделя, 31 януари 2016 г.

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) разпространи анализ, който разглежда разпределението на доходите в българското общество, като се фокусира върху различни разрези на бедността и неравенството.

Резултатите от него предизвикаха негативни обществени реакции, като сред най-острите отговори беше този на Александър Симов в личния му блог.

В ответ Стоян Панчев от ЕКИП написа нов текст в духа на Симов, като по този начин с всеки следващ отговор темата оставаше все по-далеч от фокуса на вниманието за сметка на личните противоборсва между левите и десните коментатори.


Критичната точка в това изследване е твърдението, че средната класа "започва" от там, откъдето индивидът има разполагаем доход от 286 лв. (значително под минималната работна заплата от 420 лв.). Левите казват, че това е абсурд, а десните - че такава е методологията на изследването и тя няма отношение към абсолютните стойности, а към статистическия ред.

Изложих моето мнение под статията на Панчев, налично е под статията в ЕКИП.

Между другото един от подаръците за рождения ми ден беше книгата "Цената на неравенството" на професора от Колумбийския университет Джоузеф Стиглиц. Носителят на Нобелова награда за икономика е най-изтъкнатият съвременен ляв мислител, а моите виждания в последно време направиха сероизен завой наляво. Тази книга само ще затвърди тенденцията.


0 коментара:

Публикуване на коментар