RSS
Facebook
Twitter

сряда, 16 ноември 2016 г.

Пазирите след Тръмп и Радев

За съжаление сценарият, който си бях начертал преди изборите в Америка, се оказа сметка без кръчмар.

Понеже бях сигурен, че Тръмп ще спечели, бях планирал да изстискам ралито на индексите (S&P 500, EuroStoxx 50 и FTSE 100) и в деня преди изборите да разчистя всичко, оставяйки само "златната позиция".

Само че 10 дена преди вота ФБР се намеси и удари по Клинтън, което съответно доведе до рекордната серия от 8 поредни спада на главните щатски индекси. Успях да "прибера" печалба от... £3 паунда, което пак е нещо, като се има предвид цитираната негативна серия.

От европейския и английския индекс обаче не успях да изляза навреме, така че позициите там си останаха.

Тръмп победи, но пазарите пак изненадаха всички. "Уол Стрийт" хареса Тръмп и Dow Jones (индустриалния индекс) проби тавана с глава, затваряйки на рекордни стойности в последните сесии. Компанията Caterpillar например толкова поскъпна, че както се шегува един анализатор всяка дупка в САЩ в следващите пет години трябва да се изкопае с багер на Cat, за да се оправдае цената.



Друг анализтор пък говореше за спекулативното местене на активи. Според него една добра инвестиция би била добра какъвто и президент да дойде. По-скоро съм съгласен, въпреки че пазарите дават ясно опровержение.

Спекулативната шизофрения засегна и цената на златото. Тройунцията проби важно ниво на подкрепа, среброто също падна, оттам се сринаха минните акции, а оттам портфолиото ми загуби близо 8% само по "златната" позиция. Доста неприятно.

В България пък направих откровена грешка. Купих акции на "Зърнени храни", защото цената на компанията се "разкачи" и изостана от посестримите "Химимпорт" и "Централна Кооперативна Банка". Групата расте само заради ETF-a, няма никакви други фундаментални причини, съответно ще трябва да почакам, за да жъна някаква реколта.

С парите от продадения американски индекс влязох в китайския Shanghai Composite, само че фондът, който намерих, не репликира пряко индекса. Освен това в портфолиото на въпросния фонд има и компании от Хонг Конг, но все пак основната ми идея е да имам експозиция към развиващите се пазари в Азия в следващите месец-два.

0 коментара:

Публикуване на коментар