RSS
Facebook
Twitter

неделя, 6 ноември 2016 г.

Изборният ден във Великобритания (Окончателна)

Днес ще се опитам да отразя на живо вота за президент и националния референдум. Ще си припомня журналистическия занаят с писането за събития в реално време.

10:15 часа: Изборният ден във Великобритания започна нормално, включетлно и в Борнмът.

Опашки има в Лондон от 8:00 часа с откриването на секциите там. В социалните мрежи граждани се съветват на кои места гласуването става по-лесно. В английската столица има 14  секции 4 от тях са в сградата на Посолството.

Единствената държава с над 35 секции е Великобритания. Това стана възможно след промяна на "Поправката Каракачанов (35)". Както е известно, преди няколко седмици бях подал жалба срещу ЦИК до Върховния административен съд, но последвалото дело бе загубено и жалбата - отхвърлена.

Все пак секция бе разкрита благодарение на усилията на Българската общност в Борнмът и Пул, на Мая Николова, Димитър Китанов и още двама доброволци, на които ще науча имената по-късно.

Следващият ъпдейт ще бъде преди 2:00 часа местно време. Ще опитам да събера информация и снимки и от други секции на Острова...



Ъпдейт 13:45: От населените места във Великобритания извън Лондон споделят, че изборната активност е сравнително ниска. Някои от секциите са публикували снимки:

Арма, Северна Ирландия
Търнбридж Уелс, Англия
Портсмът, Англия

Имената на останалите доброволци, направили възможно провеждането на изборите в Борнмът, са Михаела Илиева, Диман Велев и Полина Петкова. Те, заедно с Димитър Китанов и Мая Николова, съставят секционната комисия.

Наблюдава се засилен интерес към Фейсбук групата на Българската общност в Борнмът и Пул. До този момент бяха одобрени четирима нови членове, което е необичайно много. Вероятно ще има и още. Провеждането на изборите е важно събитие за местната общност и за нейното утвърждаване.

Преди вота и преди разкриването на секцията, от Борнмът и Пул бяха изпратени до СИК 85 заявления за гласуване извън България. Избирателната активност няма как да послужи за формално преброяване на българите в графство Дорсет, но ако бъде прескочена активността от референдума миналата година, това ще означава, че усилията в рамките на Общността преди изборите са дали резултат.

Ъпдейт 17:15: Към 15:30 следобяд Димитър Китанов от секцията в Борнмът ми съобщи, че към този момент е имало около 150 гласували! Страхотно постижение за местната общност, като се има предвид, че бяха подадени едва 85 заявления. Имало и моменти с опашки, секционната комисия била натоварена през целия ден до този момент. Хората спирали и си говорили, което е един от положителните странични ефекти на днешния вот.

След малко се насочвам към секцията, за да гласувам и аз най-накрая след като работният ми ден приключи.

От Фейсбук научавам, че опашка има и в Кеймбридж. По-рано днес и от Лондон съобщиха съощото. От различни точки извън Великобритания има оплаквания, че бюлетините на стигат, в Мюнхен опашката била толкова дълга, че хората се отказвали да чакат. В Енсхеде, Холандия, секционната комисия освен с бюлетини, посреща и с погача в традиционни съдове.

Най-малкият член на българската общност в Енсхеде прекрачи за първи път прага на изборната секция.
снимка: zarata.org
Ъпдейт 21:45: В секцията се появих към 18:30 часа. Имаше дълга опашка и избирателният ден по кодекс приключи без всички желаещи да са успели да гласуват. Както гласят разпоредбите, от секционната комисия провериха данните ни предварително и гласуването продължи.

Аз успях да пусна бюлетините в 20:45 часа.

През цялото това време чакащите си говорехме, запознавахме се, социализирахме. Чуха се коментари, че най-голямата полза от днешните избори е да се видим, да се запознаем и да си поговорим. Категорично се присъединявам към тази оценка.

Иначе очаквам по-късно да разбера точния брой на гласувалите. Със сигурност пусналите бюлетини ще бъдат поне 2,5 пъти повече от подадените заявления. Попълването на декларации на място беше това, което бавеше процеса.

С изборите в Борнмът показахме, че сме тук и че можем да правим и разни неща заедно. Продължаваме напред.

0 коментара:

Публикуване на коментар