RSS
Facebook
Twitter

сряда, 14 октомври 2015 г.

Консерватори или лейбъристи? В ЕС или Брекзит?

Като оставим настрана продължаващите трудности с агенцията, за която работя и монотонността на работния ден, мога да кажа, че една мисъл занимава съзнанието ми през голяма част от времето ми днес. А тя е свързана с личната ми социология.

Много ми е интересно да знам какво мислят англичаните по актуалните политически въпроси. Днес в обедната почивка попитах един колега: "Консерватор или лейбърист? Камерън или Корбин?". След първоначалния смут, човекът заяви, че е по-скоро с консерваторите.

Въпреки че аз и ти сме от работническата класа, мисля, че по-добре за Англия е консерваторите да управляват. Последният път, когато лейбъристите управляваха, беше по-зле, сподели колегата.
— Тони Блеър ли? - зададох логичния уточняващ въпрос, а той още повече се стъписа и попита от колко време съм в Англия.  
— Два месеца, отговорих му аз.— Да, Блеър. С Камерън в момента ситуацията е по-добре. Ето, пълно е с работа, обстановката е спокойна...— В Европейския съюз или Брекзит? - използвах последните секунди от обедната почивка за този въпрос.— Май е по-добре в ЕС, белята вече е станала. Мисля, че е по-добре в ЕС - завърши колегата.

Под "беля" очевидно се разбира миграционната вълна, която англичаните смятат, че залива Острова. Действително, след отварянето на трудовия пазар, доста българи и румънци се насочиха към Англия, влизат и араби от размирните точки, но за имиграционна криза наистина е трудно да се говори.

Целият този разговор тръгна от факта, че видях колегата да чете първите страници на вестник "Сън". В броя от вторник видях статия относно евентуалния бъдещ референдум за Брекзит. Интересното е, че и при консерваторите, и при лейбъристите има съответно по две крила "За" и "Против". Подобен прецедент в България не съм виждал, но и ние не сме най-развитата демокрация така или иначе.

Та вече са оформени лагерите. Поддръжниците на Брекзит са събрани в платформата Leave.EU (Напусни ЕС), а в сайта са поместени донякъде забавни, донякъде не карикатури, засягащи болни теми като "разпределението на глобалната икономическа баница" (в Англия торта), миграцията и вътрешноевропейските проблеми.




В очите на привържениците на Брекзит вероятно изглеждам като някой от последната карикатура.

От другата страна е платформата "Британско влияние" (Britsh Influence.org) - мястото на проевроепйската каста. Три са ключовите точки, по-точно аргументи за оставането на Великобритания в ЕС - просперитет, сигурност и общество. Ако трябва да съм честен, сайтът на противниците на Брекзит е по-слаб. Члючов е блогът, в който точка по точка и пост по пост се оборват тезите на противниците.

Тези лагери засега не работят на пълни обороти, въпреки че се събират дарения и се трупа членска маса. Според публикацията на "Сън", скромната преднина на проевропейците вече е стопена и двете страни имат равна подкрепа. Друг е въпросът, че това издание не е кой знае колко надежден източник на политическа информация.

И така, моята социология показва следно:

Консерватори срещу лейбъристи: 1:1.

Точката за лейбъристите идва от Оли Крос - едно младо момче, съдия, с когото се запознахме на мача между Сторпейн и резервите на Портланд.

0 коментара:

Публикуване на коментар