RSS
Facebook
Twitter

вторник, 6 септември 2016 г.

Корф Касъл

Корф Касъл (Corfe Castle) е средновековен замък в графство Дорсет, намиращ се на хълм до едноименното градче между Суонидж и Уеръм. Построен е от Уилям Завоевателя през ХI век и съответно има богата история.

Първоначално е изграден с малък брой камъни и предимно с глина и дърво, но в следващите векове търпи сериозни реконструкции и става по-масивен и надежден.

Най-важната му историческа роля е през XVII век. През 1635 г. е купен от сър Джон Банкс и Английската революция (Английската гражданска война в англоезеичната литература) заварва замъка негова собсвтеност. Съпругата на сър Джон - лейди Мери Банкс, която е роялист, води два пъти защитата на обсадената от парламентаристите крепост. 1645 г. замъкът е превзет от парламентаристите и почти напълно разрушен.

Реставрираните останки са отворени за посетители от 2010 година.

За първи път го видях, когато ходих на мач до Суонидж. Тогава бях с друг човек в колата, но миналата събота бях сам и имах мач точно в Корф Касъл. Използвах момента да разгледам, макар и отдалеч, както и да поснимам.

Напомня ми Царевец, макар че останките са доста по-малко, а и площта е не повече от 1/10 от тази на крепостта край Търново.

Архитектурата на градчето също е запазена във времето, макар че къщите са далеч по-нови и солидни. И все пак - личат си кирпичената мазилка и специфичните покриви. Има много приятна атмосфера и локацията е притегателно място за доста туристи, особено през летния сезон.

С оглед на динамичните атмосферни условия преди моя мач успях да снимам на сухо и светло, а след мача - на смрачено и през дъжда. И в двата случая имаше много чар. Миришеше на Англия...

Всъщност имам доста повече снимки на селището Корф Касъл, отколкото на замъка Корф Касъл:





















И накрая, но не последно място - ето с какви официални мачови топки се играе в 15-ото ниво на английския футбол:


0 коментара:

Публикуване на коментар