RSS
Facebook
Twitter

петък, 19 август 2016 г.

Връщане на данъци в Англия

Всички поданици на Обединеното кралство и все още всички граждани на Европейския съюз, в това число и работещите в Англия българи, се ползват от някои данъчни облекчения.

В този постинг ще разгледам връщането на данъци от трудови доходи по договор, тоест информацията няма да бъде изчерпателна за самонаетите.

Данъчната година в Англия е от 1 април до 30 март. Законодателството предвижда данъчно облекчение за определена първоначална сума. За данъчен сезон 2015/2016 тази сума беше в размер на £10600. Това означава, че първите 10600 паунда трудов доход са необлагеми. За 2016/2017 прагът е 11000 паунда.

Ако работодателят удръжа данък общ доход (PAYE - Pay As You Earn) от първата ведомост (pay slip) след първата седмица на април, то със сигурност работника ще надплати своя полагаем данък.

Справка за надплатени (или недоплатени) данъци извършва HMRC (английският НАП) след обаждане или проверка в централизирания държавен сайт - gov.uk.

Tax checker (http://www.hmrc.gov.uk/gds/calcs/stc.htm)

Телефонният разговор с HMRC не отнема повече от 6-7 минути с включените идентификационни въпроси. Само може малко да се почака на музика, ако няма свободен оператор. Операторът съобщава има или няма надплатени данъци.

До няколко работни дни на официалния адрес на работника пристига писмото от HMRC. В него се казва каква сума фискът дължи обратно, дава се обща информация за това как се формират данъка и се дават препоръки за следващата стъпки.

Вариантите са два - или се изисква връщането по банков, което се случва от 3 до 5 работни дни, или се чака 45 дни за чек от HMRC, който трябва да пристигне по пощата. Онлайн процедурата, тоест преводът по банков път, е неочаквано тежка процедура. Само създаването на акаунт в правителствения сайт може да отнеме часове - снимки на документи, селфита, проверки, сравнения, справки... 

След това идва един парадокс. За допълнителна идентификация сайтът иска да се цитира точната сума от някоя скорошна ведомост за платени PAYE и National Insurance (социални осигуровки). Осигуровки се плащат целогодишно, но ако работодателят е данъчно оптимизиран и е решил да не кредитира бюджета с пари, които после да трябва да се връщат на служителя, ще започне да плаща PAYE след прескачането на прага, тоест след 11-хилядният паунд. В същото време онлайн системата не приема "0,00" за валидна фигура, въпреки че това пише на ведомостта, а ведомости от старата данъчна година не се приемат.

Като цяло процедурата по връщането на данъка в Англия не е сложна, но е времеемка. За наети по договори може да се извърши от самия работник. За самонаети е малко по-деликатно, защото там могат да се правят отчисления и оптимизации, които да спестят плащането на по-високи данъци. В този случай може би услугите на счетоводител биха били полезни.

Надявам се да съм бул полезен, но ако имате въпроси, моля, оставете коментар и ще се опитам да отговоря.


6 коментара:

  1. Изключително конкретно написана статия,благодаря за което!Само един въпрос-какво означава това:"Your estimated PAYE Income Tax is 700 paunds"-тоест тази сума ще ми се върне или не?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте. Не знам откъде сте взел(а) цитата, но по смисъл това означава, че ще платите 700 паунда данък доход (PAYE Income Tax). Вероятно сте опитал(а) да си ги пресметнетне на онлайн калкулатор, нещо подобно ми излезе, когато проверих дали не сте ползвал(а) калкулатора на HMRC - https://www.tax.service.gov.uk/estimate-paye-take-home-pay/your-pay

    Ако доходът Ви е такъв, че е бил удържан данък от 700 или повече паунда, няма да се класирате за връщане на данък по линията на ниските доходи. Винаги има как да се "източи" някой паунд обратно, но това вече зависи от професията Ви. Счетоводителите, които са специализирани в данъчната дейност със сигурност могат да помогнат.

    Поздрави,
    Радко.

    ОтговорИзтриване
  3. Радко,бих искал да се свържа с вас по един личен въпрос. Малко е деликатно и за това не искам да пиша тук а на лично. Готов съм да заплатя услугата.оставям Мобилен номер: 0897514757

    ОтговорИзтриване
  4. счетоводителя ми пусна декларация за връщане на данък на 22
    04.19.г.но още не ми идват данъците знаете ли каква може да е причината

    ОтговорИзтриване
  5. на 12.04.2019г.беше подадена данъчната декларация от счетоводителя но още не са ми превели данъците обаждах им се уж беше до 12 юли но още ги няма имаш ли представа защо

    ОтговорИзтриване
  6. ако можеш да ми помогнеш ми звънни 0888553097

    ОтговорИзтриване