RSS
Facebook
Twitter

четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Измама при продажба на кола в Англия

Надявам се следващите редове да са от полза на всеки, който иска да продаде старата си кола в Англия.

Моят опит е следният:

Продавам Рено Клио 2000 година, изтичащ МОТ (технически преглед), в недобро общо състояние и за цена под пазарната за идентичен автомобил с преглед и в добро състояние. Пускам обява в най-големия сайт за обяви в Англия GumTree. Плащам някой паунд отгоре за да ми се промотира обявата, да излиза най-отгоре. Тя така или иначе излиза първа при търсене на Рено и сортиране по най-ниска цена.

Няколко часа след публикуването получавам SMS със следното съдържание:

"Do you still have the car?pls msg me ...@gmail.com".
(Колата у теб ли е още? Моля пиши ми на..."@ - имейл адрес, който изглежда човешки - име, нормален домейн). Дотук добре.

Отговарям в имейл, че колата е в мен и може да бъде видяна в определен ден. Малко по-късно получавам следния отговор:

"Great! please consider it sold and take the ads down off gumtree,i am buying it for my cousin. and i am read to pay your full asking price, i have read through the advert and i'm totally satisfied with it,sadly i would not be able to come personally
to collect due to my hearing loss and me being in wheelchair.
I have a courier agent that would help me to pick it up at your preferred location after you have received your money and i'll pay you via PayPal today. 
Where is the pick up location so that i can inform the courier agent about it now?"

(Чудесно! Считай я за продадена и свали обявата от ГъмТрий, купувам я за мой братовчед и съм готова да платя пълната искана цена, прочетох обявата и съм напълно удовлетворена, но за съжаление няма да мога лично да дойда да я взема понеже съм глуха и в инвалидна количка.
Имам агент-куриер, който ще ми помогне да я взема от местоположението ѝ след като си получиш парите днес чрез ПейПал. Къде се намира колата, за да кажа на куриера?").

Веднага ми светнаха всички червени лампички, когато прочетох за "куриера" и за метода на плащане чрез "ПейПал". Проверих във форума на ГъмТрий и намерих десетки подбни оплаквания от същата схема - нормален имейл, инвалид купува колата, но плаща по ПейПал и праща човек.

Ако имах повече време и мерак, щях да подам сигнал в полицията, но ги нямам и двете.

Следните няколко съвета как да продадем колата си без да бъдем измамени намерих в англоезичен сайт:

1. Автокъща - ако колата е малко по-скъпа, най-добре е да се продаде чрез посредник. Плаща се процент, но е чиста работа.

2. Трето лице - избягвайте ги напълно. "Един купува колата за друг" е класическа измамна схема.

3. Транспорт - друга класическа измамна схема. Някой предлага пълната цена за автомобил плюс още малко пари, които да покрият разходите Ви по превозването му до определена точка. Купувачът обикновено изисква да предплатите транспорта на фирма-мента, която той самият е посочил.

4. Самоличността на купувача - обаждане от фискирана телефонна линия е по-добре от мобилен номер и още по-добре от потиснат номер. Аналогично - имейл с име е по-надежден от произволна комбинация от букви и цифри в неизвестен домейн. Легитимацията е доброволна от страна на купувача, но ако той е надежден и честен не би трябвало да има проблем да се легитимира с лични документи.

5. Тест драйв - Схемата тук е следната: Измамникът ще предложи първо Вие да покарате. След това, когато се разменяте, ще отпраши без Вас. Винаги дръжте ключа в себе си и не го предавайте, преди да седнете в колата.

6. Плащането - Кешът е цар, но дори и той не е напълно безрисков. Копюри с по-висока стойност е по-вероятно да бъдат фалшифицирани. В идеалния случай ще помолите купувача да изтегли сумата от банката пред вас, а Вие ще я внесете по своята сметка пред него.

Банков превод е приемлив само ако е направен пред Вас в банката. ПейПал (PayPal) и Уестър Юнион (Western Union) са неприемливи начини за разплащане.

7. Квитанция - продажбата на кола е опростена процедура, но винаги можете да разпишете две копия с изписано "sold as seen and no warranty is given or implied" ("Продадена във видяното състояние и без гаранция"). Всяка от страните запазва по едно копие.

След продажбата уведомете веднага местния КАТ (DVLA) чрез сайта им, иначе рискувате да получите глоби на ваше име.

Успех в това приключение.



2 коментара:

  1. Здравейте, аз съм в Гърция. Но имах възможността да отида във Франция и да работя за международната финансова структура на пощата. Говоря малко за тази банка. Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2% годишно. За да получите този заем, нямате какво да депозирате като обезпечение. Но единствената сума, която ще трябва да платите, е таксата за регистрация и пликът. Това е възможност за вас, братя и сестри. Искате ли заем?
    Моля, свържете се с нас: josepinhero@yahoo.com

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, аз съм в Гърция. Но имах възможността да отида във Франция и да работя за международната финансова структура на пощата. Говоря малко за тази банка. Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2% годишно. За да получите този заем, нямате какво да депозирате като обезпечение. Но единствената сума, която ще трябва да платите, е таксата за регистрация и пликът. Това е възможност за вас, братя и сестри. Искате ли заем?
    Моля, свържете се с нас: josepinhero@yahoo.com

    ОтговорИзтриване