RSS
Facebook
Twitter

вторник, 18 октомври 2016 г.

Ще има ли изборна секция в Борнмът или Пул

Риалити шоуто с изборната секция в Борнмът или Пул продължава. След като успяхме с много мъка да подадем над 60 заявления, така че да прескочим границата заложена в Изборния кодекс, се сблъскахме с ефекта от поправката "Каракачанов".

Идеята да се ограничат изборните машинации в Турция чрез лимитиране на секциите в чужбина до 35 във всяка отделна държава създаде доста главоболия на ЦИК, а и на българските диаспори по света. Засегнати бяха най-големите български общности зад граница - тези в САЩ, Германия и Великобритания, може би и на други места.

От решението на ЦИК от събота (15 октомври) научихме, че Борнмът остава без секция. За сметка на това в Лондон ще бъдат разкрити шест от 35-те секции. Не че не е логично, но и нашия протест тук е разбираем.

Междувременно ден по-рано Силвия де Бур от Българското посолство в Лондон се свърза с една от по-активните сънароднички в нашата общност и поиска списък със седем доброволци за комисията плюс оферта за зала за секцията. Изненадващо дори и за мен успяхме да се мобилизираме, беше предложена зала в Пул, както и списък с доброволците. И въпреки това съществено усилие на българската общност в региона, графството остана без секция.

За сега. Както е известно парламентът се върна на работа за да гледа Изборния кодекс отново. Междувременно в понеделник писах на г-жа Де Бур с молба да предостави на обществеността писмото, на което се позовава ЦИК. В него се казвало къде във Великобритания по колко българи живеят, както и информация за изборната активност от референдума миналата есен.

Със същата молба писах и до ЦИК. От ЦИК нямам отговор, а г-жа Де Бур ми отговори да питам ЦИК.

Писмото няма да го видим, но успоредно с тези събития с мен се свързаха активисти от неправителствения сектор. Една българка от Лондон и един наш сънародник, живеещ във Винтертур (Швейцария) подготвяха жалба до Върховния административен съд, а Българската общност в Борнмът и Пул, като засегната страна от настоящите разпоредби на Изборния кодекс, трябваше да се включи. Изглежда обаче засега тази процедура е замразен с оглен на предстоящите поправки. Моята роля изглежда щеше да бъде да представлявам дорсетската диаспора в тази жалба.

Е, ще има ли изборна секция в Борнмът и Пул? Останете с нас и след рекламите...



Старо по темата:
Призив към българската общност
Гласуване на изборите в Борнмът и Пул

0 коментара:

Публикуване на коментар