RSS
Facebook
Twitter

понеделник, 31 октомври 2016 г.

Глоба за превишена скорост в Англия

Човек и добре да живее, накрая все за нещо ще го глобят.

От 9 април досега съм изминал близо 7000 мили (11 000 км), което си е солиден обем каране, особено ако е предимно градско. За този период от грубо 6 месеца (като извадим отпуските), в пет от тях карах с чужда гражданска отговорност като добавен шофьор. Просто такива бяха условията на сделката по колата. Беше значителен риск и допълнителна отговорност, но сега всичко е както трябва, след като спечелих една малка битчица срещу английските застрахователи.

По същество. Доста време издържах без полицията да ме засече в нарушение. Абсурд е да направиш толкова мили без никакви нарушения. Дори в спокойно и организирано движение от време на време настъпваш някоя забранена линия или превишаваш скоросотта. На 28 септември мобилна камера ме е заснела да карам с 38 мили в час при позволени 30. Беше петък сутрин, работех извънредно, глоба има и колежката, с която работехме в този ден.

Прецедурата. Английската полиция изпраща глобата по пощата на адреса, на който е регистриран автомобила. В бланката, която прилагат, се пита "ти ли си шофьорът". В моя случай собственикът не съвпадаше с провинилия се, така че попълвах нова бланка с моите данни. След няколко дни същият фиш дойде, но вече на мое име.

Оттам следващият върпос е какво избирам - £100 и 3 наказателни точки или £110 и посещение на "разяснителен курс" (Awareness course). Избрах втората опция, би било скандално "талонът" ми да не е чист. Моят талон, за Бога!... Всъщност то няма талони, има си виртуална система, която брои наказателните точки на всяка шофьорска книжка и при определен брой (12 в рамките на три години) ти я отнемат.

Самият курс ще бъде през ноември, ще пиша и за него. Няма кой знае какво да ми кажат или покажат, още повече, че аз си карам нормално. Много пъти си мисля и си представям как ли биха ме освирквали в София, ако толкова често давам път на другите, колкото го правя и тук...

Е, понякога си карам и нервно, но то просто няма как "да се фучи" - пътищата са адски тясни, винаги ще има някой спокоен пред теб. Не знам от пътищата, от сбстановката ли е, но много много рядко виждам катастрофирали коли да чакат полиция. За година и нещо не повече от 2-3 пъти.


Друго на автом-мото тема:
Масивна победа срещу системата, системата е Халифакс
Ксенон на БМВ
Измама при продажба на кола в Англия
Авторемонти в Англия или как неволята учи
Първо шофиране в Англия
Ето я новата количка

0 коментара:

Публикуване на коментар