RSS
Facebook
Twitter

петък, 7 октомври 2016 г.

Гласуване на изборите в Борнмът и Пул

Като истинско риалити шоу ще завърши процедурата по регистрация на гласоподаватели в моя регион. До последния момент публиката ще бъде прикована към екраните, но най-вероятно всичко ще свърши с хепи енд.

На 20 септември един от членовете на групата "Българи в Борнмът и Пул" публикува линк към сайта на ЦИК, където всеки да се регистрира според мястото, където иска да гласува на президентските избори. Условието за откриване на секция е да се съберат 60 желаещи.

В първите дни бе констатирано, че регистрациите се "разсейват" на две места - някои се регистрират в Bournemouth (изписано на латиница), а други - в Борнмът (изписано на кирилица). От ЦИК са коригирали този недостатък и всички записали се са преброени под латинското изписване.

Пул го няма, което е добре, за да не се разсеяват допълнително регистрациите. В нашето графство Дорсет очевидно няма много българи, затова една секция в най-големия град ще стигне.

Вчера, 6 октомври, четвъртък, други двама члена на българската общност публикуваха нови призив хората да се регистрират. Към вчерашна дата трябваха още 18 регистрации. Питърбро и Борнмът бяхме най-близо до прага за откриване на секция, зад нас бяха Флийтууд и Кардиф.

Днес, в петък сутринта, Питърбро вече е със събрани над 60 регистрации, а на Борнмът му остават осем. 52-ма българи до този момент са проявили интерес да гласуват на предстоящите президентски избори. Крайният срок е 11 октомври.

За насърчаване на активността всяка публикация относно изборите я закачам най-отгоре на виртуалното табло. По-късно днес и аз ще пусна призив, защото явно е нужно напомняне и подканване.

Подобни проблеми имаме не само ние. Към днешна дата и час във Великобритания ще бъдат разкрити 34 секции, 1/5 от които в Лондон.

Шокиращо за мен в ЦИК няма засега събрана критична маса регистрации за градове като Ливърпул, Шефилд, Лестър, Кардиф, Уотфорд и Белфаст. Абсурд е в Ливърпул, Кардиф и Белфаст да няма поне по 60 българи, но е много вероятно там да имат слаби общности и просто да няма кой да каже на хората, че трябва да се регистрират.

Друг е и въпросът, че интересът е слаб. Българите в чужбина могат единствено сами да се мотивират да гласуват. Българите като цяло сме изправени пред тежък, да не кажем невъзможен избор на президент, а отделно сме и обезверени, че вотът ни би произвел някакъв смисъл. Горната тезе е лична позиция, но аз все пак ще положа усилие и ще гласувам, макар и с отвращение, както се казва.




0 коментара:

Публикуване на коментар